Ihmeparannus: Detox!

Urheilija – Älähairahdu detox-ansaan!

Mikä ihmeen detox?

Jos olet välttynyt täysin detox-buumin hömpötyksiltä, olet onnekas. Sanalla viitataan usein erilaisten kuona-aineiden ja ”myrkkyjen” poistoon kehosta mitä mystisimmin keinoin. Näitä ovat mm. erilaiset paaston muodot, jotka suorastaan vaativat kalliiden kaupallisten detox-teevalmisteiden ja rohdosten käyttöä. ”Antioksidanttikuurit”, jalkapohjassa pidettävät laastarit, suolihuuhtelu, oman virtsan juominen ja yhtenä viimeisimmistä ilmiöistä hopeavesi – lista on loputon. 

Miksi se on ansa? Detox-tuotteet ovat pääasiassa turhia, ristiriitaisia, osa jopa vaarallisia. Urheilijat ja liikkujat, erityisesti fitnessurheilun saralla voivat päätyä terveellisiä elintapoja hakiessaan ja helppojen sponsorien toivossa erilaisten detox-tuotteiden pariin lisäten niiden näkyvyyttä entisestään, jolloin loppumaton kehä on jo valmis. 


Mitä vaikutuksia detox-tuotteilla sitten on? 

Lähinnä negatiivisia vaikutuksia niin terveydelle kuin tilin katteelle. 

Detox-teet? Kyllä, teellä on myös hyviä vaikutuksia. Ne eivät kuitenkaan ole maksan tai munuaisten toiminnan turboahtimia eivätkä erityisesti auta tässä tarkoituksessa.

Vesipaasto tai vesikuurit? Ylimääräisestä vedenjuonnista ei ole mitään hyötyä, kun vedenpoisto elimistöstä lisääntyy, samalla menetetään mm. natriumia. Virtsan mukana poistuu kuona-aineita, kuten ureaa yhtä lailla ilman yliammuttua vedenjuontia. Janon mukaan juonti on täysin riittävää normaalin kehon toiminnan kannalta. 

Detox-laastarit? Jalkapohjan ihon läpi ei poistu kuona-aineita laastariin, yllättäen. 

Paasto? Jos paasto ei samalla tarkoita mm. tupakoinnin, nuuskaamisen ja alkoholinkäytön lopettamista, niin normaalissa tilanteessa ei siitä tule sen hurskaammaksi.

Antioksidantit? Kyllä, antioksidantteja tarvitaan. Tarvittu määrä on kuitenkin siinä mielessä vähäinen, että monipuolisella ruokavaliolla niitä saadaan enemmän kuin tarpeeksi. Lisäksi esim. harjoittelun ympärillä nautitut suuret antioksidantti määrät (esim. 1000+mg c-vitamiinia) tunnetusti heikentävät harjoitteluvastetta – hidastavat kehitystä.

Suolihuuhtelu? EI! Suolihuuhtelu detox-tarkoituksessa on ainoastaan haitallinen ilmiö. Suoliston tyhjenemisen myötä poistuu osa suoliston omasta bakteerikannasta mikä näkyy herkimmin esim. vatsavaivoina ja voi mahdollisesti vaikuttaa vastustuskykyyn. 

Oman tai muiden virtsan juominen? … Lienee itsestään selvää, että virtsa, jonka mukana poistetaan mm. niitä kuona-aineita, ei ole ehkä sisäisesti tai ulkoisesti nautittuna loogisin ratkaisu detoksifikaatioon. En suosittele myöskään virtsalla silmien pesua, mikä on valitettavasti myös oikea olemassa oleva ilmiö.

Hopeavesi? EI! Hopealla kyllä on mm. syöpäsoluja ja mikrobeja tappava vaikutus – harmi vaan, että kuten monet muut vastaavat aineet, niin tämäkin on jo kohtuullisen pieninä määrinä ihmiselle myrkyllistä.  

Ilmiselvää että valtaosa detox-ilmiöistä pohjautuvat rahastukseen, vajavaisiin tietoihin tai ovat ristiriidassa tavoitteiden kanssa. 

”Lasi raikasta aamupissaa, suositellaan nautittavaksi partnerin kanssa, ulkoisesti” (ei oikeasti)


Mitä sitten voi tehdä?

Olet erittäin onnekas. Sinulla on jo tehokkaimmat detox-järjestelmät helposti hyödynnettävissä. Maksa, munuaiset, keuhkot ja muut ”detox”-prosesseihin osallistuvat kudokset ovat erikoistuneet mm. näitä tehtäviä varten miljoonien vuosien aikana. Nämä eivät normaalisti toimiessaan tarvitse ulkopuolista apua, vaan suoriutuvat tehtävistään hyvin – voit siis ylläpitää niiden toiminta keskittymällä yleiseen hyvinvointiin muun muassa näillä tekijöillä:


1) Harrasta säännöllisesti liikuntaa.

2) Nuku riittävästi. Muista, että liikunta lisää unentarvetta, kuten myös esim. henkinen työ- ja opiskelustressi. Vietät sängyssä ison osan elämästäsi, panosta laatuun.

3) Syö monipuolisesti eri ruoka-aineita! Ennalta määritetyt ruokavaliot saattavat olla ongelmallisia, sillä huono toteutus voi lähestyä ortoreksiamaista rajoittumista muutamaan ”terveelliseen” raaka-aineeseen. Monipuolinen ruokavalio takaa riittävän kuidun saannin, antioksidanttien ja suojaravinteiden saannin sekä pitää vatsan toiminnan kunnossa.

4) Juo kun janottaa.

5) Jos olet merkittävästi ylipainoinen tai kun vyötärösi koko lähestyy riskiarvoja, laihduta.

6) Jos käytät säännöllisesti, niin vähennä tupakan, nuuskan, alkoholin ja vastaavien tuotteiden käyttöä.

Muista: Jos jokin taho tarjoaa ihmeparannuksia, jotain mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta – yleensä se on juuri sitä.


Kuva ”pissaa lasissa” – www . newsweek . com

– Miska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: